Groendak: Voordelen En Realisaties - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Published Apr 20, 22
6 min read

Voordelen Groendak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Het zal je niet ontgaan zijn. De Nederlandse zomers worden steeds warmer en de strenge winters blijven uit. Dit zijn allemaal directe gevolgen van klimaatverandering. Als er geen verandering wordt doorgevoerd kunnen de temperaturen 's zomers in de steden in 2050 oplopen tot wel 42 graden Celcius, zo verwacht men.1 Ook zullen de stormen extremer worden en gaan we vaker ondergelopen straten zien, doordat het riool overbelast is.

Zo duister zal het niet zijn. Er is echter wel een geleidelijke transitie gaande die ons frequenter met natuurrampen in aanraking laat komen en een aangenaam leven op aarde steeds moeilijker zal maken. Klimaatverandering is dus wel iets om bij stil te staan en te kijken of we dit kunnen tegengaan.

Als individu ga je dit niet alleen kunnen tegenhouden. Maar je kan wel je steentje bijdragen. Door een groen dak aan te leggen kan je meehelpen deze negatieve gevolgen een beetje verminderen. Een goed begin. Een groen dak Een groen dak is een dak dat bedekt is met begroeiing zoals mossen, bloemen, bomen en grassen.

Daarnaast biedt een groen dak een prachtig groen uitzicht, heeft de beplanting een luchtzuiverende werking en bevordert het de biodiversiteit. Met een groen dak werk je dus ook automatisch mee aan een groene toekomst voor mens en klimaat. Maar is jouw dak geschikt? Hoe kan je een groen dak installeren? En bestaan er naast voordelen ook nadelen? Dat gaan we bekijken in dit artikel (groendaken Temse).

Groen Dak Aanleggen - Natuur & Milieu - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Het grootste onderscheid kan worden gemaakt tussen een - en groen dak. Voordat we de verschillende typen uiteenzetten is het van belang te weten hoe een groen dak is opgebouwd. Een groendak-systeem bestaat uit verschillende lagen Een standaard groen dak bestaat meestal uit een , ook wel beschermlaag genoemd. In de praktijk is dit vaak de reeds bestaande dak­bedekking.

Groendak: Types, Opbouw & Voor- En Nadelen - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenDe 8 Voordelen Van Een Groendak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Dit kunnen kleikorrels zijn of bijvoorbeeld een kunststof raster. Daarop wordt vervolgens een gelegd. Deze voorkomt verstopping van de drainagelaag. Filterdoek kan ook geïntegreerd zijn met de drainagelaag. De is de laag die de groei van de vegetatie bevordert en daarmee de basis van het groen dak. In deze laag verankeren de wortels en worden water en voedingsstoffen opgeslagen.

De substraatlaag vormt voor 80% het waterbergend vermogen van het groendak en daarmee het gewicht. De bovenste laag is de , de zichtbare laag van het dak. De vegetatielaag bestaat uit diverse beplanting (intensief groendak). Zelf een sedumdak aanleggen Je eigen groene dak aanleggen is heel eenvoudig met onze doe-het-zelf pakketten. Complete pakketten voorzien van sterke, mooie sedumplanten inclusief alle benodigde materialen en een duidelijke handleiding.

Extensief en intensief groen dak Er bestaan in grote lijnen twee typen groen dak: een extensief- en intensief dak. Voorbeeld van een extensief groen dak (Foto Lamiot/Wikimedia Commons) Een heeft een dunne substraatlaag (tot 15 cm) en wordt afgewerkt met sedumvegetatie. Sedum zijn vetplantjes die goed tegen droogte en vocht kunnen, maar zich niet diep wortelen (extensief groendak).

Sedumdak -Voor- En Nadelen Van Een Groen Dak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Door de dunne substraatlaag op een extensief dak wordt je dak minder belast, maar heb je ook minder keuze in het soort beplanting. Een intensief groen dak heeft het grootste effect op de omgeving door de grotere absorptie laag en de meer gevarieerde beplanting. Hoe dikker het groen dak des te meer positieve effecten op milieu en klimaat.

Groendak-systemen Groene daken zijn er in allerlei variaties. Het type dak waar je voor kiest heeft een directe invloed op het soort vegetatie dat kan worden geplant. Het loont dus de moeite goed te kijken welk systeem het meest geschikt is. Hieronder zetten we enkel veelvoorkomende groendak-systemen op een rijtje.

Tijdens natte periodes zal het sedum het water vasthouden als een soort spons en geleidelijk afvoeren. Sedum is ook zeer geschikt voor langdurige droge periodes, aangezien het een plantensoort is die niet veel water nodig heeft om te kunnen overleven. Een sedumdak hoeft niet heel zwaar te zijn en is daardoor in veel gevallen een geschikte optie.

Sedum (vetkruid) bestaat uit een vetplantenfamilie van meer dan 400 soorten. Voor een sedumdak worden er speciale kant-en-klare matten verkocht. Deze matten bestaan uit verschillende samenstellingen van vetplanten, vaak in combinatie met mossoorten. Deze sedummatten kunnen eenvoudig worden geplaatst. De gemiddelde sedummat bestaat uit uit 8-12 verschillende sedumplanten. Maar er zijn ook matten verkrijgbaar met wel 16 verschillende sedumsoorten.

Voor-en Nadelen Groendak Op Een Rij - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Bij het aanleggen van een kruidendak kun je natuurlijk je favoriete kruiden kiezen, maar het is ook belangrijk dat je denkt aan de omstandigheden op je dak. Sommige kruiden doen het beter in de zon, andere kruiden kunnen ook met schaduw goed groeien. Kies in ieder geval planten die goed gedijen in het Nederlandse klimaat.

Hoe Heeft Een Groendak Een Positief Effect Op Natuur & Milieu? - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenVoordelen Van Een Groendak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

a. zeepkruid, stekelnootje, scheefkelk en het Mexicaans madeliefje. In onze webshop vind je een voorbeeld van een sedum-kruidendak. Groene gevels Wanneer je dak niet geschikt is voor het aanleggen van een groen dak bestaat er de mogelijkheid van het groener maken van je gevel (ook wel muurtuin of verticale tuin genoemd).

Ook zijn er speciale systemen verkrijgbaar voor het aanleggen van groene wanden. Net als bij groene daken zorgt een groene gevel voor betere waterafvoer, waardoor je wateroverlast na een hevige regenbui kunt aanpakken. Een andere overeenkomst met een groen dak is het feit dat al dat groen aan de muur goed is voor vogels en insecten.

Groen Of Sedum-dakbedekking - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenSedumdak -Voor- En Nadelen Van Een Groen Dak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Tenslotte helpt een groene gevel ook bij het isoleren van je woning: planten houden de gevel koel in de zomer en in de winter kunnen bladhoudende klimplanten helpen je huis te isoleren. Voorwaarden voor een groen dak Niet elk dak is geschikt voor een groene bedekking. Of je dak geschikt is voor het aanleggen van een groen dak heeft met meerdere factoren te maken.

De Voordelen Van Een Groendak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Groendak: Ontdek Types, Voordelen, Richtprijs En Premies - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenGroen Dak Aanleggen? - Bekijk Onze Realisaties! - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Op een schuin dak kun je ook planten aanbrengen, maar dan ontstaat al snel het probleem dat planten teveel kunnen uitdrogen omdat het water te snel wegloopt. Een schuin dak heeft bij een helling van meer dan 15 graden in veel gevallen ook een anti-afschuifsysteem nodig. In de praktijk vind je vooral groendak-systemen die werken op hellende daken tot 45°.

Dit moet dan worden aangelegd door een specialist. Gewicht Wanneer je het aanleggen van een groen dak overweegt is het van belang de draagkracht van je dak te weten. De sedummatten voor een extensief groen dak wegen in de praktijk tussen de 45 kg/m2 tot 150 kg/m2. Bij een intensief groendak (daktuin) loopt het gewicht op tot boven de 500 kg/m2.

Kun je op je dak lopen of ligt er op dit moment grind op je dak? Dan kun je in de meeste gevallen een volwaardig sedumdak aanleggen door te werken met lichtgewicht sedumsystemen. Zoals bijvoorbeeld ons Sedum Lichtgewicht-pakket. Met een maximaal (waterverzadigd)gewicht van ongeveer 70 kg/m2 kan vrijwel ieder (recent gebouwd) dak dit type groendak dragen.

Type en materiaal dakbedekking Ook het materiaal waarmee je dak is bekleed is van belang. Zo kun je geen groen dak aanleggen op de bestaande dakpannen. En ook daken bedekt met zinken dakbedekking zijn meestal niet geschikt. In de meeste gevallen zijn daken met golfplaten niet geschikt vanwege het gewicht.

Navigation

Home