Groene Daken: Voordelen Voor Mens En Milieu - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Published May 10, 22
4 min read

Groendak, Groen Dak, Vegeatiedak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

3. Bufferen van regenwater Bij hevige regenval wil het riool wel eens overstromen. De overbelasting van het riool kan worden tegengegaan met behulp van een groendak. Dat werkt namelijk als een soort buffer. Slechts in mondjesmaat komt het hemelwater dankzij deze dakbedekking in het riool terecht, omdat het eerst nog door alle lagen van het dak heen moet.

Naast het vasthouden van het water wordt ook een deel teruggegeven aan de atmosfeer wanneer het verdampt. 4. Goed voor de biodiversiteit Vogels en bijen zoeken over het algemeen hun heil liever op het platteland. Daar is immers veel meer en gemakkelijker voedsel te vinden. In de stad hebben ze het moeilijker, tenzij ze op een sedumdak of twee kunnen vertrouwen.

Groendak Informatie - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenVoordelen Van Groendaken - Ontdek Ze Hier - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken
Groen Dak: Een Tuin Op Je Schuur - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenWaarom Kiezen Voor Een Groendak? - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Via een groendak maken deze beestjes vaak de overstap naar naburige natuurgebieden, zoals tuinen en parken. 5. Bloeit zeer fraai Tja, dat hoeven we waarschijnlijk niet aan u uit te leggen. Groen is mooi! Zeker in de zomer mag u volop van de aanblik van een door vogels, vlinders en bijen druk bezocht sedumdak genieten.

6. Betere warmtewering en geluidsisolatie Aan de isolatie van uw dak zal het niet liggen wanneer u een sedumdak aanlegt. In de winter is de ruimte direct onder het dak namelijk lekker warm en in de zomer blijft die juist koel. Bovendien gedijen sedumplanten in iedere temperatuur. Wist u dat ze zelfs in staat zijn om omgevingsgeluid te dempen? Zowel binnen als buiten kunt u dan zelfs in een drukke stad van uw welverdiende rust genieten.

Groen Dak Aanleggen - Natuur & Milieu - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Meer rendement van zonnepanelen Dat lijkt misschien gek, maar is het absoluut niet. Uw dak wordt minder warm dankzij de aanwezigheid van de vetplantjes en zonnepanelen werken efficiënter bij lagere temperaturen. Daar komt nog bij dat sommige planten het juist weer goed doen in de schaduw (extensief groendak). Bijvoorbeeld in die van uw zonnepanelen.

De 8 Voordelen Van Een Groendak - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenEpdm Folie In Combinatie Met Groendaken - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

9. Voor alle soorten dakbedekking Het maakt niet uit op wat voor soort dak u uw biologische dakbedekking plaatst. Zowel platte als licht hellende daken zijn een perfecte ondergrond voor uw vetplanten. Bovendien wordt uw dakbedekking beschermd door de verminderde blootstelling aan UV-licht, sneeuw en regen en gaat zo tot wel twee keer langer mee.

Groendaken: De Voor- En Nadelen Van Sedum Op Het Dak - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenVoordelen Van Een Groendak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Deze levendige schutting is een milieuvriendelijke keuze als het gaat om tuinafscheiding. U creëert zo meer groen in uw tuin en daarnaast zorgt u voor extra leefomgeving voor dieren - groendak opbouw. Wilt u uw tuin mooi opfleuren met planten? Zorg dan voor een goed tuinontwerp waarin onder andere rekening wordt gehouden met de standplaats van de planten.

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten of gras. Een groendak biedt een absolute meerwaarde voor elk architecturaal project en zorgt voor een groener stadsbeeld. Een groendak is bovendien niet alleen mooi om naar te kijken, maar biedt ook heel wat andere voordelen. In sommige gemeentes kan je zelfs een premie krijgen om een groendak aan te leggen.

Groendak Biedt Tal Van Voordelen - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Intensieve groendaken of daktuinen bestaan net zoals gewone tuinen uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Extensieve groendaken of vegetatiedaken zijn begroeid met mossen, vetplanten en kruiden, en zijn daardoor gemakkelijk te onderhouden. De voordelen van groendaken, Het grootste voordeel van groendaken is dat ze neerslag voor een groot deel tegenhouden en deze neerslag daarna via verdamping weer afgeven, waardoor de kans op overstroming verkleint.

Daarnaast hebben groendaken een positief effect op het ecologisch welzijn. Groendaken bieden bijvoorbeeld schuil- en broedplaatsen voor vogels, insecten, etc. Bovendien draagt een groendak bij aan een beter leefmilieu en verhoogd zuurstofgehalte in de omgeving. Tenslotte zorgen groendaken voor extra geluidsisolatie. De lawaaihinder van neerslag en hagel, maar ook van omgevingsgeluiden zal sterk afnemen.

Zorg ervoor dat een groendak gedurende de zomer minstens drie uur per dag blootgesteld wordt aan de zon (extensief groendak). Schaduw van omliggende gebouwen en weerkaatsing van glas kan een negatief effect hebben op de groei van de vegetatie op het groendak. Let er tevens op dat je dak volledig waterdicht is als je een groendak laat aanleggen en informeer of je dakconstructie voldoende draagkracht bezit om een groendak te dragen.

Deze subsidie bedraagt 31euro/m2. Het subsidi�ren van groendaken is echter geen verplichting, maar een vrijwillig engagement. Als je wil weten of er in jouw gemeente een subsidie voorzien wordt voor groendaken, neem je best contact op met de milieudienst van je gemeente - intensief groendak. Vraag ook na of je een bouwvergunning nodig hebt voor de aanleg van een groendak.

Navigation

Home